4/14/12

Козунаците за Великден!



Едва за втори път правя козунаци, затова не бих казала че съм голям специалист. Всеобщото мнение е, че това е някаква голяма сложнотия и неопитните домакини по-добре да не се захващат за да не се изложат много. Аз обаче не мисля така. Има редица правила и съвети за хубави козунаци из интернет, които ако следваш не виждам защо да не се справиш (аз успях), освен това е много забавно. Само момента с великото едночасово месене е малко досаден и се изисква търпение, но и това не е болка за умиране.

Чудих се много каква рецепта да избера. В интернет има голямо изобилие от рецепти и вдъхновяващи предложения. Спрях се на карамеления козунак, който промених до толкова, че не бих нарекла това, което се получи карамелен козунак, но все пак стана много вкусно. Захванах се с изпълнението докато бебето спеше (разбира се това не трая дълго). Планът беше да направя два малки козунака и 12 мънички козуначета във формичките за мъфини (беше ми много интересно какво ще излезе). При оформянето на самите козунаци след първото втасване ми беше голяма бъркотия... на колко да разделя тестото.. това много ли е за тази форма, а онова за мъфинските форми... я да махна малко от тук...В крайна сметка излезна едно малко кръгло козуначе бонус :) 



Ето и рецептата:

Козунак със сушени кайсии и козуначени мъфини

около 1,2 кг. брашно
8 айца 
250 мл. прясно мляко
300 гр. захар
3/4 кубче прясна мая
200 гр. масло
1 ч.л. сол
кората от 1 лайм
кората от 1/2 лимон
кората от 1/2 портокал
4 ванилии
3-4 с.л. ром
100 гр. сушени кайсии

За топинга:

1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. натрошени бадеми

разтопено масло за намазване
1 яйце за намазване

Едно от правилата за хубав козунак е всички продукти да са със стайна температура (не от хладилника), за това аз извадих маята, яйцата и млякото от хладилника предишната вечер (няколко часа са достатъчни). Използвах яйца от кокошките на село и козунаците станаха едни такива жълти, да им се ненарадваш :). Помещението, е което се случва козунакоправенето, трябва да е затоплено, за което аз пуснах една малка печка-духалка (настана непоносима за мен жега, с бебешкия бяхме по гащи).



Маята се размива в купичка с половината мляко (леко затоплено, но в никакъв случай горещо), лъжица захар и няколко лъжици брашно.  Покрива се и се оставя да шупне. През това време в голяма купа брашното се пресява с ванилията и солта (аз го пресях два пъти). Добавят се яйцата, млякото, лимоновите и портокалови корички, лъжичка ром, закваската (шупналата мая) и се разбърква с дървена лъжица, след което се замесва (ако е нужно се добавя още брашно). Разтопеното масло се добавя постепенно по време на месенето, на което е желателно да издържим около час (или поне 40 минути, хайде). Тестото трябва да е меко, не лепкаво, лесно за боравене. Замесеното тесто се поставя в купа, като се намазва с масло или олио за да не хване коричка, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло докато удвои обема си. Ако бързате може да включите фурната на 50 градуса и да сложите тестото вътре - това значително намалява нужното време. Все пак казват, че по-бавното втасване подобрява вкуса на козунака. Останалият ром се загрява, кайсиите се нарязват на парченца и се слагат в него да набъбнат (може да добавите лъжичка-две вода ако течността ви се стрвува малко). Топингът се приготвя като в купа се разбъркват смлените ядки, кафявата захар и канелата. Втасалото тесто се замесва леко, добавят се кайсиите и от него се оформят козунаците.

Аз оделих около 1/3 за козуначените мъфини, от останалото излезнаха 3 козуначета . За мъфините разделих заделеното тесто на 10 топчици (всяка топчица трябва да е голяма колкото да запълва около 1/3 до 1/2 от формичката). От всяка топчица направих фитил, който осуках, намазах с масло и овъргалях в топинг, оформих пак на топчица и поставих в намаслената предварително формичка. Така приготвените козуначета оставих във фурната, включена предварително на 50 градуса, да втасат повторно (второто втасване трае по-кратко от първото), след което намазах с яйце, поръсих още малко топинг и опекох. От останалото тесто оплетох 3 козунака. Плетките, които направих са тройна плитка, четворна плитка и първата плетка от тук. Пропуснах да спомена, че преди да оплета козунаците намазах с масло и овъргалях фитилите в топинг. Оставих ги да втасват на по-хладно, за да не превтасат докато се пекат козуначените мъфини. Преди печене намазах със яйце и поръсих с още от топинга. Пекох във форми, поктити със хартия за печене. При печенето внимавайте да не препечете козунаците прекалено много отгоре - когато почервенеят и започнат да хващат коричка покрийте с фолио.

Ами това е, доволна съм, станаха много вкусни!
Христос Воскресе!

1 comment:

  1. Христос Воскресе!Светли празници!Чудесно си се справила!

    ReplyDelete